Casa Franco

 

Mezzo Atelier was commissioned to design a house for a family in the country side of São Miguel’s island in the Azores. The site, surrounded by dark walls of lava stone, presents a smooth slope and an area of low density forest with a private street in between which ends on a pink house with a pitch roof. 

The new house’s design was strongly affected by its rural context and vernacular constructions and clearly expresses the client wishes: simple, practical and very comfortable. 

 

inspirations casa franco copia/Users/imac/Desktop/PROJECTOS/12_casa franco/0_dwg/ES_proposta 0

Developed in one floor level and under a pitched roof, resembling the local pineapple green houses, the rectangular plan is divided in three segments: night area with two bedrooms and bathroom facing east; central space with the main entrance and living room ending in an open patio framing the landscape; and facing west are the dining room, the kitchen and laundry room, all open to a covered terrace where outdoor meals can be enjoyed.

/Users/imac/mezzo drop/Dropbox/00_2015/12_casa franco/0_dwg/0_EX

The house’s insertion on the site follows its natural inclination: the entrance, at the same level as the ground, defines the slab’s quota; but the terrain falls towards west, and the lava stone plinth reveals itself, bringing the terrace upwards and creating a useful ventilated air chamber underneath.

The use of local materials like lava stone and cryptomeria are crucial to create a symbiosis between the new construction and its surrounding.

vista 01vista-04_3vista 05_2vista 07_2

/Users/imac/mezzo drop/Dropbox/00_2015/12_casa franco/0_dwg/0_EX

PROJECT: CASA FRANCO
TYPOLOGY: HOUSING
CLIENT: PRIVATE
YEAR: 2015
LOCATION: SAO MIGUEL ISLAND, AZORES ( PT)
SURFACE: 160M2

 

Advertisements
%d bloggers like this: