The Big Horn

 

“The Big Horn” by Mezzo Atelier is a temporary installation for the headquarters of the 5th edition of the Public Art Festival Walk&Talk Azores. The project was developed in residency for the festival and the proposal was to redefine the festival’s main space, which every year, for two weeks, holds the most different kind of events and became the hotspot for artists and locals.

walktalkazores2015_abertura_sarapinheiro_43walktalkazores2015_mezzoatelier_miltonpereira_02The existing space, which connects the street and the galleries inside the “occupied” building, showed a deficient circulation as the main access was made trough a small door in a upper level. The intervention took advantage on the situation and transformed the problem into a potential, expanding the “shy” door into the lateral walls and creating a ramp which smoothly makes the transition between the two floor levels and makes it accessible to everyone.  the big horn_concept_mezzoatelier /Users/joanaoliveira/Dropbox/00_2015/27_w&t 2015/02_dwg/base pla DSC_1305walktalkazores2015_mezzoatelier_miltonpereira_01 This practical and strong gesture has created a space which resembles with a horn, as it opens up in length and height and metaphorically calls people to walk in and visit the exhibitions and workshops inside. Completely built with local wood, named cryptomeria, the structure is closed on one side and starts to open on the other trough a slatted wood panel.  /Users/joanaoliveira/Dropbox/00_2015/27_w&t 2015/02_dwg/base pla Walktalkazores2015_aberturainstitucional_ruisoares_03 But the “The Big Horn” is not only a portal into an art hub, in fact, the temporary installation, unveils a dynamic program which demands for a flexible space. With an intense use of almost 24 hours a day for two weeks, the installation holds a bar with a service area, a pop up store, a stage for talks, concerts and dj-sets.  Walktalkazores2015_abertura_sarapinheiro_01walktalkazores2015_vascomourão_ruisoares_04The long ramp transforms into a layback auditorium during presentations and the perfect spot for “welcome” pictures in front of the hand-made “walk&talk” mural made of strings and nails. walktalkazores2015_talkabout2_sarapinheiro_11 copiaThe creation of site specific furniture was essencial for the success of the project: coffee tables, stools and several kinds of chairs where built in wood on site with architectural students which participated on the tree day open residency with Giacomo Mezzadri and Joana Oliveira from Mezzo Atelier.  walktalkazores2015_mezzoworkshop_ruisoares_05 walktalkazores2015_mezzoworkshop_ruisoares_04walktalkazores2015_galeria_ruisoaresThe pieces of furniture where quickly taken in possession by the people and were constantly changing layouts in response of the event’s demands. Walktalkazores2015_masterclasspedrobarateiro_ruisoares_01 copiawalktalkazores2015_masterclasspedrobarateiro_miltonpereira furniture_workshop_mezzoatelier The work in progress for Walk&Talk graphical mural made of black string and nails: WIP2_the big horn_mezzoatelier walktalkazores2015_mezzoatelier_miltonpereira_05

PROJECT: THE BIG HORN
TYPOLOGY: Temporary Bar, Store and Auditorium
CLIENT: Walk&Talk Azores
YEAR: 2015
SURFACE: 125 m2
PRODUCTION: Mezzo Atelier with Walk&Talk Azores
WORKSHOP PARTICIPANTS: Carolina Costa, Emanuel Gomes, Joana Cordeiro, Joao Arruda
PHOTOS BY: Rui Soares, Sara Pinheiro and Milton Pereira
Advertisements
%d bloggers like this: